nedjelja, 26. veljače 2012.

Kako se pripremiti za RKC (vol. 1)


Nakon što me nekoliko budućih kandidata za RKC instruktora pitalo za savjete koji bi im pomogli u pripremi za RKC i za vrijeme trajanja instruktorskog kursa, odlučio sam napisati post s nekim informacijama koje će koristiti njima, a nadam se i nekim budućim kandidatima. Naime, kettlebell scena u Hrvatskoj je sve veća i snažnija, te se nadam većem broju zagriženih kettlebell instruktora željnih pravog znanja. Instruktora koji će poštovati osnovna načela i načine rada unutar RKC organizacije.

Krenimo od nekih osnovnih informacija. RKC instruktorski kurs traje tri dana i zahtijeva dobru fizičku spremnost. Svaki od ta tri naporna dana trenira se od 7,00h ujutro do 18,00h navečer uz jednosatnu pauzu za ručak (toplo vam preporučujem da ne pretjerujete s količinom hrane). Znači, više od 8h treniranja dnevno kada isključimo nekoliko manjih pauza od 5 ili 10 minuta. Poznajem neke fizički vrlo spremne ljude koji i danas izjavljuju da su im to tri najteža dana u životu.
Kako bi uspješno završili kurs i zaradili diplomu RKC instruktora potrebno je:
- zadovoljiti određene norme,
- demonstrirati ispravnu tehniku 6 osnovnih kettlebell vježbi,
- ono što ste naučili primjeniti na vježbaču koji će vam na kraju biti dodijeljen.
Norme koje se moraju ispuniti su podložne promjeni, a možete ih naći na slijedećem linku: http://www.dragondoor.com/workshops/russian_kettlebell_challenge_certification_requirements/
Ispunjavanje norme uključuje snatch test (100 snatcheva u 5 minuta) i 5 zgibova bez trzanja, s punom ekstenzijom laktova u početnom dijelu i bradom iznad šipke u gornjem dijelu zgiba. Iako zgibovi za većinu ozbiljnih vježbača ne predstavljaju problem, snatch test zahtijeva ozbiljnu pripremu čak i vrlo spremnih kandidata. Naime, snatch je tehnički vrlo zahtjevan i nije dovoljno posjedovati snažno i izdržljivo tijelo da se prođe snatch test. Imao sam prilike vidjeti vrlo snažne ljude koji nisu uspjeli završiti testiranje upravo zbog loše tehnike. Zato je tehnički aspekt u pripremi za RKC od velike važnosti. Jasno, ne treba zapustiti ni fizičku spremnost. O pripremi za snatch test ću detaljnije pisati u jednom od slijedećih postova.

Testiranje i demonstriranje tehnike u šest osnovnih kettlebell vježbi se vrši zadnji dan instruktorskog kursa. Te vježbe su: tursko dizanje, swing, clean, military press, čučanj i snatch. Najbolje je da budete spremni sve vježbe izvoditi bez problema sa 24kg. Također, trenirajte bez ikakve "zaštite" u obliku rukavica, bandaža ili nečeg sličnog. Neka se vaše ruke naviknu na težak fizički rad. Prilikom testiranja tehnike i snage, moguće je da se od vas bude tražilo da ne nosite ništa na rukama.

Također, biti će vam dodijeljena osoba bez ikakvog ili sa vrlo malo iskustva u treniranju s kettlebellom, a koju ćete morati podučavati ( za to ćete imati 30 do 60 minuta). Pri tom budite oprezni i podučavajte samo ono što ste naučili na samom RKC-u. Bilo je primjera gdje su kandidati podučavali windmill i ostale napredne tehnike(!) te pri tom izgubili pravo na licencu. Postotak osoba koji ne uspiju zaraditi svoju licencu je oko 30%...

Najbolji savjet koji vam mogu dati, a koji se tiče treninga i pripreme za RKC, jest da trenirate sigurno i ozbiljno. Odlična fizička spremnost je neophodna za uspješno završavanje kursa ali način na koji do nje dolazite je još važniji. Poštujte svoje tijelo i gurajte ga samo do onih granica do kojih to možete podnijeti. Prilikom treniranja obratite pozornost na dobru tehniku, a čim je tehnika ugrožena zbog prevelike opterećenosti i umora - stanite. Zapamtite, ne trebate svoje tijelo gurati do maksimuma na svakom treningu. Također, testiranja svojih mogućnosti vršite najčešće jednom mjesečno.

Više o svemu u slijedećim postovima...

Nema komentara:

Objavi komentar